Monday, December 8, 2008

Majlis Korban Di Kampung Bendang Kering, Kuala Kangsar, Perak

Mukaddimah

Pada tahun ini 2008 sebanyak 8 ekor lembu telah dikorbankan oleh penduduk Bendang Kering, Kuala Kangsar Perak. Difahamkan, ia adalah korban yang paling banyak berbanding dengan tahun-tahun sebelum ini. Pengumuman resmi bagi menyembelih lembu (dan seekor biri-biri dibuat) dibuat oleh pihak masjid, iaitu sebaik-baik tamat Sembahyang Aidiladha. Pihak masjid memohon orang kampung segera datang semula ke kawasan masjid dengan seberapa bagi menyelesaikan majlis korban.

menumbang lembu

Menumbangkan Lembu

Langkah pertama proses korban ialah menumbangkan lembu yang diikat pada pokok...
Ia memerlukan strategi dan kebijaksanaan bagi menjatuhkan badan lembu. Ia bukan kerja senang. Beberapa orang akan berusaha menjatuhkan lembu iaitu mulanya dengan menarik sebelah daripada kaki atau tangan lembu dengan tali supaya hilang keseimbangan badan. Apabila lembu dah tergolek, maka kerja selanjutnya ialah mengikat kedua-dua belah tangan dan mulut supaya senang disembelih.

menumbang lembu
Lembu yang berjaya ditumbangkan perlu diikat tangan dan kakinya

ikat kaki dan tangan lembu
Tengok, mereka berusaha untuk mengikat kaki dan tangan lembu...

ikat mulut lembu
Mulut lembu juga perlu diikat...

gambar lembu diikat kaki dan tangan
Tengok...kaki dan tangan lembu yang berjaya diikatkan...

Penyembelihan

Sebuah lubang kecil akan disediakan sebagai tempat darah bertakung. Lembu akan disembelihkan dekat lubang tersebut. Kerja-kerja penyembelihan biasa berjalan dengan mudah dan lancar.

saat disembelihkan
Saat-saat lembu sedang disembelihkan..

darah merah yang mengalir
Darah sembelihan akan mengalir ke dalam lubang yang telah digali...

lembu disembelihkan
Lagi gambar lembu disembelih...

gambar ekslusif lembu disembelihkan
Lagi gambar ekslusif lembu disembelih...

baru saje sembelih
Lagi gambar lembu yang baru disembelihkan

Membuang Kulit Lembu

Apabila lembu telah disembelihkan, dan 15 atau 20 minit kemudian, kerja-kerja melapah lembu akan dijalankan. Ia dimulakan dengan mengasingkan kulit daripada badan.

tanggalkan kulit lembu
Sebelum lembu dilapah, proses pertama ialah menanggalkan kulit lembu daripada badannya...

tanggalkan kulit lembu
Tengok,bagaimana kulit lembu dipisahkan daripada badannya...

daging lembu korban dilapah
Gambar-gambar ekslusif lembu dilapah

perut lembu
Perut lembu yang berjaya diasingkan. Kalau tersilap kena mata pisau, maka terkeluarkan segala benda dalam perutnya...makanan dan baunya yang enak!

Memotong Besar Bahagian-Bahagian Lembu

Apabila kulit lembu telah dipisahkan, kepala telah dipotong dan perut telah diasingkan, maka badan-badan lembu seperti badan, peha dan kaki akan dipotong dan dihantar ke khemah. Di khemah, bahagian-bahagian lembu akan dipotong lebih kecil lagi supaya senang dibungkuskan.

peha lembu digantung
Bahagian-bahagian badan lembu digantung sebelum dipotong-potong

memotong daging
Peringkat memotong daging ke saiz lebih kecil daripada peha lembu...

memotong kepala lembu
Pak Long tengok Pakcik ini asyik melapah kepala lembu saje!

memotong kepala lembu
Cuba kira ada berapa kepala lembu dekat Pakcik ni?

lubang membuat sisa lembu
Lubang turut digali bagi membuang perut lembu, bahan-bahan buangan lembu dan sampah makanan

perut lembu sedap dibuat sate
Perut lembu kalau dah dibersihkan memang sedap dibuat gulai cili api atau sate perut!

Memotong Kecil Daging Lembu

Biasa ramai yang menolong bagi memotong kecil daging. Daging, hati, limpa dan tulang akan diasing-asingkan supaya kerja membungkus daging korban dapat dibuat dengan mudah dan adil kepada penerimanya. Apabila telah dipotong, daging akan ditimbang mengikut kilo yang ditetapkan dan kemudian dimasukkan ke dalam beg plastik.

memotong kecil daging lembu
Memotong daging kecil-kecil sebelum dimasukkan ke dalam plastik

daging ditimbang sekilo-sekilo
Daging-daging yang telah dipotong kecil, ditimbang sekilo-kilo dan dimasukkan ke dalam beg plastik

makanan untuk pekerja korban
Makanan juga disediakan kepada mereka yang terlibat dengan kerja-kerja korban

kampung bendang kering
Pemandangan menyeluruh akviti korban di Kampung Bendang Kering

Pengedaran Daging Korban Kepada Orang Kampung

Beberapa ketua telah dilantik peringkat perancangan majlis korban. Ketua-ketua ini mempunyai senarai nama orang-orang kampung yang akan menerima daging korban. Ketua-ketua ini akan mengambil bungkusan daging dan seterusnya mengedarkan kepada orang kampung tersebut. Untuk makluman, pekerja-pekerja yang terlibat secara langsung dengan kerja korban juga akan mendapat bungkusan daging.

bungkusan daging korban
Bungkusan-bungkusan daging korban tersusun sebelum diagih-agihkan kepada orang kampung


Pak Yang bergambar dengan daging korban
Biasa satu pertiga daripada daging diambil oleh tuan punya korban dan ia akan dimasak dan dibuat kenduri

dapat tulang pun tak apalah
Acu Lan dengan tulang lembu yang berjaya dimenanginya...

pisau ini yang memotong lembu
Dengan pisau ini lapan ekor lembu berjaya ditumbangkan

adila dan cousin-cousin
Dila dengan dua orang Pak Pacak yang menjadi pengiring peribadi beliau semasa menghadiri Majlis Korban

cucu-cucu Hj Saidon
Gambar Kenang-Kenangan Majlis Korban--lihatlah cucu-cucu perempuan Hj Saidon yang cun-cun

Cucu-cucu Hj Saidon
Cucu-cucu Hj Saidon turut memeriahkan majlis korban. Hai dua cucu lelaki Hj Saidon pun tumpang bergambar...

Cucu-cucu Hj Saidon
Cucu-cucu Hj Saidon di depan daging sembelihan


jantung lembu
Hai terkenangkan buah jantung hatinya


jantung lembu
Effi: Inilah jantungku sama seperti sebiji jantung lembu...

kepala lembu
Bergambar dengan kepala lembu yang berjaya disembelih oleh tiga orang cucu Hj Saidon

cucu-cucu Hj Saidon
Ina yang sentiasa tersenyum


Dila dan cousin-cousin
Dila dan cousin-cousin


Zati dan Mama semasa Hari Raya Korban
Zati dan Mama


How to Become Professional Blogger

Direktori Blogger Malaysia | Himpunan Blog Warga Malaysia

Sponsor Link
Why Blog? The Purpose of Blogging